Ναρκωτικά

 

Είναι σύνηθες, αλλά όχι απολύτως ακριβές, οι εθιστικές να διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τα λεγόμενα “ελαφριά”, και τα λεγόμενα “σκληρά”. Θα ακολουθήσουμε αυτό το διαχωρισμό, ώστε να μιλήσουμε για τις πλέον διαδεδομένες ουσίες στην κάθε κατηγορία: Την κάνναβη (μαζί με το παράγωγό της, το χασίς) – που είναι η πιο γνωστή “ελαφριά” ουσία – και την ηρωίνη, που είναι η πιο γνωστή “σκληρή” ουσία. Αν είναι η ηρωίνη που σε απασχολεί, μπορείς να πας απ’ ευθείας στο δεύτερο κείμενο κάνοντας κλικ εδώ.

 

Η κάνναβη έρχεται στη μορφή αποξηραμένων φύλλων, και συνήθως καπνίζεται μέσα σε ένα τσιγάρο. Εναλλακτικά, υπάρχει το απόσταγμα του φυτού της κάνναβης, το οποίο ονομάζεται χασίς, και το οποίο, συνήθως, επίσης καπνίζεται μέσα σε τσιγάρο. Τη χρήση κάνναβης τη μαθαίνει συνήθως κάποιος μέσα στα πλαίσια μιας παρέας, που πειραματίζεται με εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης. Η κάνναβη, αν και προκαλεί – την ώρα της χρήσης – μερικά ευχάριστα συναισθήματα, έχει εν τούτοις σημαντικές παρενέργειες, που για πολλούς δεν είναι γνωστές εξ’ αιτίας του ευρέως διαδεδομένου μύθου ότι “η κάνναβη δε βλάπτει”. Αν με τη λέξη “βλάβη” εννοούμε αποκλειστικά τη σωματική βλάβη, τότε είναι αλήθεια ότι η κάνναβη είναι λιγότερο βλαβερή από το τσιγάρο και το αλκοόλ. Αν όμως, πέραν του σώματος, μας ενδιαφέρει επίσης και η νοητική μας υγεία, τότε χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η κάνναβη επηρεάζει την ικανότητά του εγκεφάλου να επεξεργάζεται νέες πληροφορίες: Πιο απλά, επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεπτόμαστε με διαύγεια. Ένας χρήστης κάνναβης ίσως εδώ να ανταπαντούσε: “Μα όταν εγώ χρησιμοποιώ κάνναβη, ο νους μου καθαρίζει και αντιλαμβάνομαι πράγματα που ποτέ δεν είχα προσέξει στο παρελθόν”. Και πράγματι, εκείνη την ώρα, ο χρήστης είναι πιθανό να βιώσει ασυνήθιστα έντονη νοητική δραστηριότητα. Αργότερα όμως, όταν πια έχει παρέλθει η επίδραση της ουσίας, η νοητική δραστηριότητα πέφτει πολύ κάτω από το μέσο όρο για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Η κάνναβη, όπως όλα τα ναρκωτικά, ερεθίζει με τα χημικά της συστατικά μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου – στην περίπτωση αυτή το κέντρο επεξεργασίας πληροφοριών – ώστε από εκείνη την ώρα και μετά, αντί να παράγει ο εγκέφαλος τα χημικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει, να αδρανεί και να περιμένει πότε θα τα λάβει από την επόμενη δόση της ναρκωτικής ουσίας.

 

Με άλλα λόγια, η ψυχολογική-διανοητική εμπειρία του τακτικού χρήστη κάνναβης είναι, αφ’ ενός να βρίσκεται σε μια κατάσταση σχετικά “σβησμένη”, απαθή, όταν δεν είναι υπό την επίδραση της ουσίας και αφ’ ετέρου να “ξυπνά”, να “ανάβει” όταν παίρνει την επόμενη δόση, και να νιώθει έξυπνος, διαισθητικός, ακόμη και μεγαλοφυής (χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι: O εγκέφαλος υποπίπτει σε πολλά σφάλματα όταν είναι υπό την επίδραση της κάνναβης). Αυτός ο κύκλος “σβήσε - άναψε”, δημιουργεί ένα ρυθμό ζωής και ένα τρόπο σκέψης που είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο των ανθρώπων που δεν είναι χρήστες. Κατά συνέπεια, ο χρήστης κάνναβης σταδιακά αποξενώνεται από την ευρύτερη κοινωνία και απομονώνεται σε μια υποκουλτούρα όπου μπορεί να συνεννοηθεί και να συμφωνήσει μόνο με τους υπόλοιπους χρήστες. Με τα χρόνια, ο εγκέφαλος παθαίνει και άλλες μικροζημιές, συνέπεια του γεγονότος ότι συνεχώς ενεργείται από μια ξένη ουσία που δεν ταιριάζει ακριβώς στη φύση του.

 

Αν κάνεις χρήση κάνναβης, αλλά προβληματίζεσαι και σκέπτεσαι ότι ίσως να είναι καλύτερα να σταματήσεις, μη φοβηθείς την προσπάθεια: Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη θέληση – ιδιαίτερα τις ώρες που θα επιθυμήσεις τη “διαύγεια” της χρήσης – και ένα εναλλακτικό όραμα ζωής – ένα όραμα αγάπης και δημιουργίας.

 

Είμαστε και εμείς εδώ για σένα, αν νιώθεις ότι θα χρειαστείς στήριξη και συντροφιά στην προσπάθειά σου. Στείλε μας μονάχα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, για να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία. Εναλλακτικά, μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω της Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 20:00 μέχρι τις 2:00, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

Στην περίπτωση της ηρωίνης, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα.

 

Σε αντίθεση με την κάνναβη, η ηρωίνη προκαλεί ισχυρότατα αισθήματα εξάρτησης, ώστε ο εθισμένος χρήστης να είναι πρόθυμος να υποστεί το παν για να βρει την επόμενη δόση του. Αυτή η ανάγκη μπορεί να υποχρεώσει το χρήστη να διαπράξει κλοπές, να γίνει βαποράκι, ή ακόμη να εμπλακεί στην πορνεία. Λόγω και του υψηλού κόστους της κάθε δόσης, η κάθε μέρα στη ζωή ενός χρήστη ηρωίνης επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην αναζήτηση – και έπειτα στην απόλαυση – της επόμενης δόσης. Όλα τα άλλα – σχέσεις, σπουδές, εργασία κτλ. – συνήθως ξεχνιούνται μέσα στην καθημερινή αγωνία αυτής της ανάγκης.

 

Ο λόγος που η ηρωίνη προκαλεί τόσο ισχυρή εξάρτηση, είναι ότι – όταν μπαίνει στον εγκέφαλο – επιδρά στα κέντρα που ρυθμίζουν τον πόνο και την ευφορία. Τα συστατικά της ηρωίνης αντικαθιστούν τις έμφυτες ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ευφορίας και για την καταπράυνση του πόνου, με αποτέλεσμα, όταν κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια να βιώνει έντονη ευφορία, ενώ όταν παύει η δράση της ουσίας να βιώνει αφόρητους πόνους. Η επιθυμία να αποδράσει κάποιος από αυτό τον πόνο, μετατρέπεται σταδιακά σε μια πανίσχυρη ψυχολογική εξάρτηση.

 

Το να καταλήξει κάποιος στη χρήση ηρωίνης, σπάνια είναι τυχαίο πράγμα. Συνήθως υπάρχει κάποιος άλλος πόνος, κάποια άλλη απογοήτευση ή στενοχώρια, που ώθησε το άτομο να αναζητήσει παρηγοριά σε αυτή την ουσία. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση, είναι ότι τελικά, αντί να παρηγορηθεί, το άτομο αυτό βυθίζεται σε όλο και μεγαλύτερους πόνους, μιας και τα ψυχοκοινωνικά τραύματα της χρήσης αυτής καθ’ εαυτής προστίθενται στο αρχικό τραύμα που τον ώθησε στη χρήση.

 

Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, αν σε βαραίνει η αίσθηση ότι η ζωή σου έχει πέσει σε ένα αδιέξοδο, μην απελπιστείς: Και άλλοι υπήρξαν εδώ που βρίσκεσαι εσύ τώρα, σήμερα όμως έχουν πια αποθεραπευτεί και ζουν τη ζωή τους ελεύθεροι από την ηρωίνη. Λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται όμως πρώτα εσύ να πάρεις μια στερεή απόφαση, ότι είσαι έτοιμος να υποστείς θυσίες με σκοπό να απελευθερωθείς. Χωρίς αυτή την αποφασιστικότητα, δε γίνεται τίποτε. Αν όμως έχεις αυτή την αποφασιστικότητα, αν είσαι πρόθυμος να υποστείς τον κόπο του να αλλάξεις, τότε είσαι έτοιμος να αξιοποιήσεις τα ποικίλα θεραπευτικά μέσα που προσφέρονται από διάφορους κοινωνικούς φορείς.

 

Το πρώτο έργο που έχεις να επιτελέσεις, είναι η σωματική αποτοξίνωση. Αυτό διαρκεί από δέκα έως δεκαπέντε μέρες, και γίνεται συνήθως σε νοσοκομείο ή κάποια ειδική μονάδα αποτοξίνωσης. Και αυτό, για σκοπούς ασφάλειας: Αν έκανες στο παρελθόν βαριά χρήση ηρωίνης και προσπαθήσεις τώρα να κάνεις αποτοξίνωση από μόνος σου χωρίς ιατρική παρακολούθηση, υπάρχει η πιθανότητα να βρεθείς ενώπιον επιπλοκών που ίσως θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σου.

 

Με την αποτοξίνωση, δίνεται ξανά στο σώμα σου η ευκαιρία να παράγει από μόνο του τις διάφορες έμφυτες ουσίες που ρυθμίζουν τον πόνο και την ευφορία. Άρα, από αυτή την καθαρά βιοχημική άποψη, λύνεται η εξάρτηση. Επειδή όμως με τα χρόνια, η χρήση σε αποξένωσε από το κοινωνικό σου περιβάλλον και σε έμαθε να στρέφεσαι σε ουσίες για να λύνεις τα προβλήματά σου, τίθεται και θέμα ευρύτερης, “κοινωνικής” απεξάρτησης. Χρειάζεται δηλαδή να μάθεις ξανά πώς να σχετίζεσαι με τους συνανθρώπους σου, πώς να εργάζεσαι και πώς να ξεκουράζεσαι, χωρίς όμως να καταφεύγεις σε ουσίες. Αν δε μεριμνήσεις για την απεξάρτησή σου και σε αυτό το επίπεδο, αλλά αρκεστείς μονάχα στη σωματική αποτοξίνωση, το πιθανότερο είναι ότι με την πρώτη κοινωνική δυσκολία θα ξαναπέσεις στη χρήση και οι κόποι σου θα πάνε χαμένοι.

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κατορθώσεις την ψυχοκοινωνική απεξάρτηση είναι να ενταχθείς σε θεραπευτική κοινότητα, είτε ανοιχτού είτε κλειστού τύπου. Στις θεραπευτικές κοινότητες προσφέρεται για σένα μια δομημένη εμπειρία κοινωνικής συμβίωσης, όπου μπορείς να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις διάφορες καθημερινές δυσκολίες της ζωής χωρίς να στρέφεσαι σε κάποια ουσία για παρηγοριά, ενώ ταυτόχρονα σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να έλθεις σε επαφή με τον πόνο που αρχικά σε οδήγησε στη χρήση, και να τον υπερβείς.

 

Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πας σε θεραπευτική κοινότητα, τότε η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι να διατηρήσεις μια σταθερή επαφή με κάποιο συμβουλευτικό σταθμό, όπου θα μπορείς κάθε εβδομάδα να πηγαίνεις και να συζητάς με το σύμβουλό σου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην πορεία σου.

 

Επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε στην αρχή: Λύσεις υπάρχουν, φτάνει εσύ να πάρεις την απόφαση, φτάνει εσύ να απαιτήσεις από τον εαυτό σου να κάνει μια καινούργια αρχή.

 

Αν δεν είσαι σίγουρος πού πρέπει να απευθυνθείς για περισσότερη βοήθεια, τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας, στέλνοντάς μας ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε να σε φέρουμε εμείς σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους.

 

Άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε είναι μέσω της Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

 

 

 

Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

       Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε σχετικά με αυτό το θέμα;