Απελπισία

 

Είναι αναπόφευκτο ότι, μέσα στην πορεία των πραγμάτων, κάποια ώρα θα έλθουμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη δυσκολία που θα φαίνεται να μην έχει ούτε λύση ούτε τέλος.

 

Τέτοιες είναι οι στιγμές που αρχίζει να μας καταπιέζει το συναίσθημα της απελπισίας.

 

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τις περιπτώσεις απελπισίας σε δύο κατηγορίες: Η μια είναι η απελπισία που απλά θεραπεύεται με την υπομονή, ενώ η άλλη είναι η απελπισία που μας οδηγεί σε αναδιάταξη των προτεραιοτήτων μας.

 

Η πρώτη απελπισία αναφέρεται σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου έχουμε κάποιο στόχο ρεαλιστικό και δικαιολογημένο, για παράδειγμα να περάσουμε τις εξετάσεις μας ή να βρούμε δουλειά, αλλά οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην πορεία, μας κάνουν να απελπιζόμαστε και να νομίζουμε ότι δεν θα πετύχουμε ποτέ το στόχο μας. Εδώ χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται να μη χάνουμε το κουράγιο και την αγωνιστικότητά μας. Ο,τιδήποτε καλό απαιτεί κόπο και χρόνο για να επιτευχθεί. Αν όμως εμείς εν τω μεταξύ απελπιστούμε, κινδυνεύουμε να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις που αργότερα θα μετανιώσουμε.

 

Η δεύτερη απελπισία αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου αυτό που επιζητούσαμε ήταν απατηλό και ψεύτικο, ένα άπιαστο όνειρο. Τέτοια άπιαστα όνειρα μπορεί να είναι το να θέλουμε όλοι ανεξαιρέτως να μας αγαπούν και να μας φέρονται καλά, ή το να θέλουμε να βιώνουμε συνέχεια ευχαρίστηση χωρίς ποτέ να βιώνουμε κόπο. Αν έχουμε τέτοιους στόχους κάποια ώρα θα διαισθανθούμε ότι είναι ανέφικτοι, και το συναίσθημα που θα μας συνοδεύσει εκείνη την ώρα είναι η απελπισία. Αυτή όμως είναι μια πολύτιμη απελπισία, διότι μας προβληματίζει σχετικά με τους στόχους μας και μας βοηθά να κάνουμε, ωριμότεροι πια, μια καινούργια αρχή.

 

Αν αισθάνεσαι απελπισία ή απόγνωση και θα ήθελες να το συζητήσεις με κάποιον, μπορείς να μας στείλεις ηλεκτρονικό μήνυμα, ή εναλλακτικά, να επικοινωνήσεις μαζί μας μέσω της Νυκτερινής Γραμμής Τηλεφωνικής Συμπαράστασης Νέων, την οποία λειτουργούμε κάθε νύχτα από τις 20:00 μέχρι τις 2:00, στο 28210 45046. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νυκτερινή Γραμμή, πάτησε εδώ.

 

 

 

 

   Βοήθησέ μας να βελτιωθούμε

 

  α. Πόσο χρήσιμο βρήκες αυτό το κείμενο;

 

       Καθόλου χρήσιμο    Λίγο χρήσιμο    Αρκετά χρήσιμο    Πολύ χρήσιμο

 

  β. Υπάρχει ο,τιδήποτε που θα ήθελες να προσθέσουμε σχετικά με αυτό το θέμα;